Η αύξηση του κόστους παραγωγής στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής

Τις μεγάλες αυξήσεις του κόστους παραγωγής στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα, τα προβλήματα που δημιουργούνται και την ανάγκη στήριξης του τομέα, συζήτησε, μεταξύ άλλων, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, Γιαννάκης Γαβριήλ, σε δηλώσεις του είπε ότι πρώτες ύλες, καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, λιπάσματα, φάρμακα παρουσιάζουν τεράστιες αυξήσεις τους τελευταίους μήνες και απειλούν τη βιωσιμότητα των γεωργοκτηνοτρόφων.
 
«Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι ζωοτροφές από περίπου 200 ευρώ τον τόνο πριν ένα χρόνο στοιχίζουν σήμερα μέχρι και 600 ευρώ. Οι γεωργοκτηνοτρόφοι, ως ο πιο αδύναμος κρίκος στη διατροφική αλυσίδα, επωμίζεται εξ ολοκλήρου το αυξημένο κόστος παραγωγής. Ενώ παρατηρούνται αυξήσεις στις λιανικές τιμές προϊόντων οι παραγωγοί δεν λαμβάνουν ούτε ένα σεντ. Καλούμε για ακόμη μια φορά την Κυβέρνηση, μακριά από γραφειοκρατικές διαδικασίες να στηρίξει άμεσα όλους τους κλάδους της γεωργίας και κτηνοτροφίας. Είναι ζήτημα επιβίωσης του αγροτικού τομέα με αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ολόκληρη την κοινωνία», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου από την πλευρά του ανέφερε ότι αυτό που πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση είναι ότι «τον παραγωγικό τομέα, είτε αυτός είναι η γεωργία, είτε είναι η κτηνοτροφία, θα έπρεπε το κράτος να τον έχει ως βασικό πυλώνα για να έχουμε αυτάρκεια».  Απηύθυνε έκκληση όπως «τουλάχιστον στον παραγωγικό τομέα, η κυβέρνηση να στηρίξει άμεσα τους παραγωγούς». 
 
Ο Γενικός Γραμματέας της Παναγροτικής Ενωσης Κύπρου (ΠΕΚ), Χρήστος Παπαπέτρου, σε δηλώσεις του είπε ότι αυτές οι αυξήσεις του κόστους παραγωγής στον γεωργικό τομέα και όχι μόνο άρχισαν πριν αρκετό καιρό.
 
«Αυτή η αύξηση επιδεινώθηκε συνεπεία της κρίσης στην Ουκρανία. Σήμερα δυστυχώς η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη από τους ίδιους τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους, αλλά και τους ψαράδες. Για αυτό, το αίτημα που έχουμε προς το Υπουργείο Γεωργίας και γενικά προς την Κυβέρνηση είναι να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία που έχει στα χέρια της η Κυβέρνηση μετά από την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, ώστε να καταβληθεί το συντομότερο οικονομική στήριξη προς τον αγροτικό κόσμο, είτε αυτοί είναι γεωργοί, είτε είναι κτηνοτρόφοι είτε είναι ψαράδες», σημείωσε.
 
Όπως είπε, «αυτό που μένει να δούμε είναι να συζητήσουμε με τον Υπουργό, να συνεχίσουμε τη συζήτηση την οποία αρχίσαμε χθες ώστε να καταλήξουμε στους τρόπους οικονομικής στήριξης».
 
«Ζητούμε από την Κυβέρνηση να χαμηλώσει τους συντελεστές ΦΠΑ, όσον αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και το αγροτικό πετρέλαιο σε θέματα γεωργίας», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ του Παναγροτικού Τάσος Γιαπάνης, σε δηλώσεις του είπε ότι εξωγενείς παράγοντες, όπως η αύξηση του ρεύματος, η αύξηση των λιπασμάτων, των ζωοτροφών, των πρώτων υλών, αύξησαν ραγδαίως και με γεωμετρική πρόοδο το κόστος παραγωγής.
 
«Επιπρόσθετα, αυτού ήρθε η κρίση του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία έφερε άλλα αλυσιδωτά προβλήματα. Οφείλουμε να πούμε ότι η χθεσινή συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας και η ενημέρωση για μας ήταν προς την ορθή κατεύθυνση», ανέφερε. «Στην ορθή κατεύθυνση να “εκμεταλλευτούμε” τα εργαλεία, τα οποία μας έδωσε η ίδια η ΕΕ μετά από την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας», έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανακουφιστούν στο ελάχιστον οι αγρότες, πρόσθεσε.
 
Όπως ανέφερε, «οφείλουμε να πούμε ότι το κράτος θα βάλει πάλι λεφτά από τη δική του τσέπη, γιατί αν αναλογιστούμε από τα 500 εκατομμύρια, τα οποία ενέκρινε σε όλη την Ευρώπη η ΕΕ στα κράτη μέλη, αναλογεί στην Κύπρο 630 χιλιάδες για να καλύψεις τον πρωτογενή τομέα».
 
«Αντιλαμβάνεστε είναι μηδέν. Έδωσε όμως και το δικαίωμα της αύξησης κατά 200% του ποσού αυτού, δηλαδή περίπου σχεδόν στα 1.900 τα οποία θα δοθούν στον πρωτογενή τομέα σε όλους τους κλάδους», είπε.

Επιπρόσθετο αυτού, πρόσθεσε, «το κράτος βάζει χέρι τσέπη και βοηθάει και τους κτηνοτρόφους μας που έχουν άμεσο πρόβλημα για στήριξη για να παραμείνουν στις δουλειές τους».

«Επομένως, χαιρετίζουμε αυτή την προσπάθεια του κράτους. Χαιρετίζουμε την απόφαση και την καλή θέληση του ίδιου του Υπουργού να προσπαθήσει να βρει κονδύλια για να βοηθήσει το πρωτογενή τομέα και παράλληλα, ευελπιστούμε ότι αυτή η διαβούλευση θα συνεχιστεί και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο έχουμε ζητήσει οι αγροτικές οργανώσεις να έχουμε συνάντηση μαζί του ευελπιστώντας ότι αυτή η συνάντηση θα είναι στις επόμενες λίγες ημέρες», συμπλήρωσε.
 
Ο ΓΓ της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ), Πανίκος Χαμπάς, σημείωσε ότι «ως αποτέλεσμα της πανδημίας αλλά και του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της επισιτιστικής ασφάλειας του κυπριακού λαού». Ανέφερε ότι σε συνάντηση που έγινε τη Δευτέρα με τον Υπουργό Γεωργίας, συζητήθηκαν μέτρα που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένεται συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία «θα  καταθέσουμε έναν οδικό χάρτη, ο οποίος θα αμβλύνει αυτό το τεράστιο πρόβλημα», είπε.

«Αυτό που ζητάμε είναι να παρθούν τέτοια μέτρα που να διασφαλίσουν το δικαίωμα στους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους να συνεχίσουν το επάγγελμα, να παράγουν προϊόντα για τον κυπριακό λαό. Διαφορετικά, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, από τη στιγμή που οι δύο μεγάλοι σιτοβολώνες της Ουκρανίας και της Ρωσίας βρίσκονται σε πόλεμο, με επιπτώσεις που δεν μπορούν να προβλεφθούν από κανένα», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν αναμένεται να επιβληθεί πλαφόν και σε άλλα προϊόντα, ο κ. Χαμπάς είπε ότι «απ` ότι έχουμε ενημερωθεί οι οδηγίες προς την Υπουργό Εμπορίου είναι όταν παρατηρείται αισχροκέρδεια να εφαρμόζεται πλαφόν. Εμείς καλούμε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου να το εφαρμόσουν εκεί που παρουσιάζεται αισχροκέρδεια».

Επιπλέον, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, πρόσθεσε ότι ενημερώθηκαν ότι οι 36 τόνοι που παρήγγειλε η κυβέρνηση αναμένεται να έρθουν αυτές τις μέρες. «Εμάς η θέση μας είναι ξεκάθαρη, ότι θα πρέπει να αναλάβει αυτή τη διαχείριση το Τμήμα Γεωργίας, υπάρχει η τεχνογνωσία, οι υπάλληλοι της Επιτροπής Σιτηρών βρίσκονται στο Τμήμα Γεωργίας, γνωρίζουν άριστα αυτή τη δουλειά, και μ` αυτό τον τρόπο θα εξοικονομήσουμε πολλά εκατομμύρια και διαφωνούμε να δοθεί αυτό το δικαίωμα στους εμπόρους σιτηρών. Από τη στιγμή που υπάρχει η τεχνογνωσία στην κυβέρνηση γιατί να τα δίνω στους εμπόρους; Αυτό σημαίνει επιπρόσθετο κόστος», σημείωσε. «Θα πρέπει να προσέξουμε και τη διαχείριση αυτής της κρίσης», κατέληξε.


Πρότυπο χαλουμιού
 
Σε ερώτηση για το πρότυπο χαλουμιού και αν αναμένεται κάτι από τη Νομική Υπηρεσία, ο κ.  Παπαπέτρου είπε ότι η πληροφόρηση που έδωσε χθες ο Υπουργός Γεωργίας σε σχέση με το χαλούμι είναι ότι στάλθηκαν στη Γενική Εισαγγελία τα θέματα των διαφορετικών ειδών χαλουμιού που κυκλοφορούν που δεν είναι ΠΟΠ, ούτε ώστε να γνωματεύσει κατά πόσον αυτά τα χαλούμια μπορούν να κυκλοφορούν, παράλληλα με το ΠΟΠ.
 
«Εμείς ζητούμε αυτή η γνωμάτευση να γίνει κατεπείγον και το συντομότερο, γιατί πρέπει μετά τη γνωμάτευση, που όλοι υπολογίζουμε ότι δε θα επιτρέπεται η κυκλοφορία χαλουμιού εκτός ΠΟΠ, τότε πρέπει όλα τα χαλούμια που κυκλοφορούν εκτός ΠΟΠ να αποσυρθούν», ανέφερε. Με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε, «πιστεύουμε ότι θα βοηθηθούν και οι κτηνοτρόφοι να μετακυλήσουν και μέρος του αυξημένου κόστους παραγωγής, παραδείγματος χάριν στο αιγινό και πρόβειο γάλα, το οποίο παραλαμβάνεται σήμερα σε τιμές προ πενταετίας και δεν είναι διατεθειμένοι οι μεγάλοι τυροκόμοι να αυξήσουν την τιμή παραλαβής του γάλακτος». «Εάν εφαρμοστεί αυτός ο κανονισμός σημαίνει αμέσως θα λειτουργήσει η αγορά και θα αυξηθούν και οι τιμές που παραδίδουν το γάλα οι βοσκοί μας», συμπλήρωσε.   
 
Από την πλευρά του ο κ. Γιαπάνης είπε ότι «έχουμε ζητήσει σαν αγροτικές οργανώσεις τη στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων και τρεις πυλώνες. Στήριξη αιγοπροβατοτρόφων είναι μια άμεση στήριξη εντός Απριλίου. Δεύτερος πυλώνας είναι όσον αφορά τις αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα και τρίτος πυλώνας είναι η αύξηση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος που παίρνουν οι τυροκόμοι και αυτό θα μπορεί να γίνει όταν θα φύγουν τα αποθέματα. Για αυτό το κράτος πρέπει να σταθεί αρωγός και στους τυροκόμους για να φύγουν αυτά τα αποθέματα», σημείωσε.
 
Όπως είπε, τα αποθέματα έχουν πέσει στο ελάχιστο από ότι ήταν πριν δύο, τρεις μήνες.
 
«Έχουν εξαχθεί δηλαδή ποσότητες χαλλουμιού. Άρα μιλάμε μικρό κονδύλι πο
υ θα χρειαστεί το κράτος να βοηθήσει. Ώσπου υπάρχουν αποθέματα δεν θα μπορούν να έχουν ανάγκη οι τυροκόμοι να παίρνουν γάλα για να αυξήσουν την τιμή του γάλακτος», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,